De grote verbouwing – deel 2

Vandaag heb ik niet heel veel kunnen werken maar toch wel twee belangrijke punten kunnen open slopen.

Plafond aanbouw

De aanbouw gaat vervangen worden en dan is het altijd interessant om wat er nu zit weg te slopen. Aan de buitenkant was dat een zonnescherm (elektrisch) die ik verkocht heb via Marktplaats, dat is weer wat donnies om in het huis te investeren šŸ˜‰

Aan de binnenkant is dat het gipsen plafond en de betimmeringen rondom.

Verassing van de dag

Grootste verassing is dat het balkon (we konden de tekeningen uit 1957 al niet helemaal plaatsen) nooit weg is gehaald maar gewoon in het plafond van de aanbouw zit. Direct een uitdaging want dat willen we daar niet omdat we de aanbouw zo willen maken dat we naar de balken kijken. Dat gewapend stuk beton moet dus weg…

Plafond huidige keuken

Van de huidige keuken moest het plafond er ook aan geloven omdat ik zag dat er nog riet met stucwerk in zit. Ik heb niets kunnen vinden dat het brandgevaarlijker is (een raport) maar het voelt wel goed om dat verwijderd te hebben. Prachtige balken komen in het zicht waarvan ik hoop dat we ze in het zicht kunnen houden. Anderzins willen we een verdieping er boven een badkamer gaan maken en willen we o.a. een riool afvoer plaatsen Ć©n nog belangrijker een doucheput met WTW. Het idee is simpel, met de warmte die je normaal wegspoelt in het putje verwarm je nu je koude water voor zodat je 63% bespaart op je verwarming. Echter, zo een put is behoorlijk dieper dan normaal door het membraan en dat moeten we ergens kwijt. Ik hoop alles kwijt te kunnen aan de muurkant naar de buren omdat daar toch al 3 grote kasten komen met: opslag, wasmachine, droger, voorraadkasten. Als de gaten en afvoeren daarboven zitten kan dat prima afgewerkt worden en kunnen de balken verder in het zicht blijven. Normaal zou dat geen optie zijn ivm geluid maar de badkamer krijgt een cement dekvloer op zwaluwstaart en daar hoor je niets doorheen.

De afbeeldingen staan omgekeerd, het begon met een gat in het rieten plafond. En aan het einde alles opgeruimd en afgevoerd en aangeveegd.
De parketvloer die we er gisteren uit hebben gehaald zat op hardboard verlijmd en gespijkerd. Na het verwijderen van het parket met hierbij meegekomen het hardboard bleef er een ondervloer over met honderden spijkertjes. Erg lastig vegen dus ik heb er ook nog de helft uitgetrokken (ook met het oog op de veiligheid voor mijn zoons die meehelpen met de verbouwing.